У недјељу 28. по Духовима на Дјетињце саборно и молитвено у острошком манастиру (видео)

17. decembar 2017. - Манастир Острог - Дешавања

У 28. недјељу по Духовима, 17. децембра 2017. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свету великомученицу Варвару и Преподобног Јована Дамаскина, саборно и молитвено било је у острошкој светињи. Данас наша Црква прославља и Дјетињце, празник посвећен дјеци који су увијек празнује у трећу недјељу пред Божић.

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу Светом Литургијом началствовао је сабрат острошке обитељи јеромонах Јеротеј, а саслуживали су му протосинђел Сергије намјесник острошке светиње и протојереј Данило Дамајановић мојковачки парох, као и јерођакон Роман.

Одговарала је острошка братија, а молитвено је учествовало бројно монаштво и вјерни народ.

Прије причешћивања вјерног народа сабранима се ријечима литургијске бејседе обратио о. Данило, који је између осталог рекао да је човјек главна тема Светог Јевађеља и Цркве Божије и све што Господ ради намијењено је човјеку.

– Благо нама православним Хришћанима, који смо со овом свијету, који смо ум и разум и душа овог свијета, али са друге стране и тешко нама православним Хришћанима, посебно нама Србима. Поред толике светиње, поред таквог дивног искуства, доживљаја Христа Бога Васкрслога и његових светитеља и свједока Његовог рођења, Његовог страдања, Његовог васкрсења, побједе смрти. И ми људи смо са Њим побиједили смрт, побиједили бол, побиједили смо ону страшну агонију и енигму смрти и неизвјесности шта и куда са нама – казао је о. Данило и указао да људи упркос свему томе показују нажалост велико неинтересовање не само према вјери, него и према себи што се показује и у односу према другима.

Он је додао да Господ увијек изнова опомиње род људски и призива своје људе на вечеру, а то је Света Црква, Света Трпеза, Свето Причешће.

– Како тада у Христово вријеме, тако и данас имамо оне који обично имају изговоре када је вријеме посту нуде мало увјериљиве разлоге да не посте. Када је вријеме богослужењу обавезно су ту неки други земаљски послови који се могу одложити, који нису важним, од којих немамо спасења. И на крају када је у питању послушност и доброчинство, братољубље и богољубље, ту знамо да кажемо да је неко други лош и да зато нећемо да му помогнемо. Православни Хришћанине, ти буди добар, ти буди бољи од њега, ти својом добортом побиједи његово зло, ти несебично дај себе – поручио је о. Данило.

Он је казао да је велики благослов за нас када се причешћујемо, када се примакнемо Господу код Његовог светитеља Светог Василија и када доживимо оно што не може да доживи и опише људски ум или људски језик да изрази, због чега ће нам бити теже на Страшном Божијем Суду, јер имамо разлог да вјерујемо и љубимо и грлимо како Бога такои човјека.

Бесједа о. Данила Дамјановића на Дјетињце

Бројно монаштво и вјерници који посте Божићни пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Велику радост богослужењу дало је присуство  дјеце, коју је о.Сергије на крају Литургије везивао, што је древни православни обичај на Дјетињце, а дјеца су га даривала да их одвеже.

Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...